Българският национален отбор постигна изключително трудна, но и сладка победа срещу Чехия с 3:2 (19:25, 25:20, 16:25, 25:19, 15:9) във втория си мач на европейското първенство по волейбол и така се класира за следващия етап на надпреварата.

"Лъвовете" изоставаха в геймовете два пъти, а на моменти с нищо не показваха, че могат да победят чехите. В трудните моменти обаче, възпитаниците на Пламен Константинов демонстрираха страхотен дух и отборна игра и успяха да стигнат до крайния успех. Много силен мач направи Мирослав Градинаров, който блесна в няколко ключови моменти.

С него тимът събра пет точки в класирането и утре ще се изправи в директен сблъсък за първото място в група А срещу Холандия, която има същия актив. Победителят в групата ще се класира директно на четвъртфиналите, докато вторият и третият играят плейофи. Германия и Чехия пък ще се борят за третото място, след като имат равен актив от по една точка.

Селекционерът заложи на същата стартова шестица, която използва и при победата над Германия вчера - Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров-либеро.

Първият гейм бе изключително слаб за българите, които бъркаха във всички компоненти на играта, като най-сериозни бяха проблемите им в посрещането. В средата на частта чехите направиха серия от 9:1, с което отказаха българите от обрат рано.

Във втория гейм домакините отново изоставаха в резултата, но постепенно се вдигнаха и стигнаха до обрат. Чехите продължиха да играят често с блокадата, а в защита бяха почти перфектни. Разликата между двата тима в тази част бе, че българите започнаха да вкарват сервиса си и вдигнаха сериозно процента на успеваемост в атака.

Вместо да се възползват от психологическото си предимство от обрата, "лъвовете" тотално се сринаха на старта на следващия гейм и допуснаха серия от 0:5. До края на частта те така и не успяха да наваксат изоставането си и дори позволиха то да набъбне, след като направиха цели 13 грешки. В крайна сметка стабилната игра на чехите при посрещането и в защита бе повече от ефективна и те отново поведоха в резултата.

Четвъртият гейм започна равностойно, но първото техническо прекъсване дойде при аванс от две точки за чехите. Българите постепенно намериха ритъма си и подобриха както сервиса, така и посрещането си. В средата на частта те направиха серия от 8:1 и така дръпнаха с цели пет точки при второто прекъсване. До края на гейма играчите на Пламен Константинов се разиграха и отказаха съперника си от обрат, като разликата падна под пет точки само един път.

В тайбрека българите бяха напълно безкомпромисни във всеки един компонент, а вече и блокадата заработи на обичайните си обороти. В атака пък "лъвовете" бяха почти безгрешни, като няколко ключови отигравания направи Мирослав Градинаров. 

dnevnik.bg