Люис Хамилтън е още по-близо до дублиране на световната титла във Формула 1, след като спечели Гран при на Русия, а основният му конкурент Нико Розберг отпадна.

Себастиан Фетел с "Ферари" е новият номер 2 в генералното класиране при пилотите благодарение на второто си място в Сочи в състезание, изпълнено с инциденти. Ромен Грожан катастрофира тежко в 11-ата обиколка, но излезе без контузии от удара на неговия "Лотус" в стената.

Състезанието започна с катастрофа заради Нико Хюлкенберг, който се завъртя, без да е предизвикан, още в първата обиколка. Маркус Ериксон се удари в него и двамата отпаднаха, а до разчистването на пистата излезе кола за сигурност.

Нико Розберг, който стартира от първа позиция с надеждата да скъси изоставането си от съотборника в "Мерцедес" Хамилтън, издържа само седем обиколки на трасето. Той докладва за проблем с педала на спирачките и когато стана ясно, че не може да удържа колата, се прибра в бокса.

Това практически подари победата на англичанина, който до самия край на състезанието не беше притеснен от нищо. За сметка на това зад него вреше и кипеше.

Грожан се заби странично в предпазните огради на трасето, като напълно разби болида, но сам излезе от колата напълно невредим. Това обаче доведе до влизането на колата за сигурност за втори път още в 11-ата обиколка. 

Фетел успя да излезе на второ място след първата смяна на гуми благодарение на това, че остана на пистата няколко обиколки повече от Валтери Ботас с "Уилямс".

Другият пилот на "Ферари" Кими Райконен изпусна за малко да стане трети по същия начин. Той излезе от бокса точно зад гърба на Ботас и двамата водеха непримирима надпревара до последната обиколка.

Двамата финландци вървяха кола зад кола и след вторите смени на гумите и влязоха в последния тур в битка за място на подиума. В крайна сметка нервите на Райконен не издържаха и той удари Ботас, който излетя от трасето. Пилотът на "Ферари" също получи сериозни повреди по шасито и криво-ляво се добра до финала, но едва пети. С това класиране обаче забави спечелването на титлата при конструкторите от "Мерцедес".

От инцидента се възползва Серхио Перес от "Форс Индия", който завърши трети. На четвърто място пристигна Фелипе Маса, който тръгна от 15-а позиция на старта.

С 42-ата си победа в кариерата Хамилтън изпревари Аертон Сена във вечната класация във Формула 1 и се изравни с Фетел на трето място.

Той вече има 66 точки преднина в генералното класиране, като до края на сезона могат да се спечелят максимум 100 т. Хамилтън има общо 302 точки, Фетел вече е с 236, а Розберг изпадна на трето място с 229 т.