Българският национален отбор по волейбол изигра един от най-тежките и драматични мачове в своята най-нова история, за да се наложи с с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) над невероятно коравия състав на Холандия.

С тази победа националите спечелиха група А на европейското първенство и си осигуриха класиране директно на четвъртфиналите.

Всеки от геймовете беше изключително оспорван, но накрая играчите на Пламен Константинов показаха характер. Макар, че не успяха да пречупят съперника, го надиграха в тежките моменти.

Ключов за срещата беше вторият гейм, когато след втората техническа пауза се оказа, че либерото Теодор Салпаров е контузен. Наложи се смяна, но за второ либеро беше записан Андрей Жеков, който също е контузен.

След повече от десет минути разправия на съдийската маса в игра влезе Владислав Иванов, но това разстрои българската игра и холандците направиха шест поредни точки, които решиха гейма.

Константинов успешно вкара в игра втория разпределител Любомир Агонцев, който след кратко настройване даде нов ритъм в играта на отбора и това помогна до края на мача.

Отново обаче над всички беше Владимир Николов, който завърши с 27 точки и беше ключовата фигура в трудните моменти. Той направи и последната точка в двубоя. Николай Пенчев добави 15 точки, но особено ценен беше приносът му при изпълнение на начален удар.

Холандия ще играе във вторник срещу Словения, която днес загуби от Белгия във Варна и остана на трето място в група С. Другата двойка от този поток на плейофите е между Белгия и Германия, която победи днес Чехия с 3:0. В група А очаквано победител е Полша, която днес протоколно победи с 3:0 Беларус.

Дневник