Няма писмен документ, който да оправдава платените 2 милиона швейцарски франка на Мишел Платини от ФИФА през 2011 г. Между двете страни не е сключван договор за извършената работа от французина, който да легитимира плащането, става ясно от разследването.

Плащането, извършено със санкцията на президента на ФИФА Сеп Блатер, изглежда, е извършено на базата на устно споразумение, твърдят източници пред агенция "Прес асошиейшън".

Платини е получил въпросните 2 милиона франка през февруари 2011 г. в разгара на кандидатпрезидентската кампания във ФИФА.

Французинът твърди, че още през 1999 г. Блатер му казал, че ще му плаща от заплатата си заради финансовата ситуация във ФИФА тогава. В онзи период Платини беше съветник на Блатер.

Разследващите са открили писмен договор за три и половина години работа на Платини, за които е трябвало да получи 300 хиляди швейцарски франка. Той обаче е взел 1.05 милиона франка. Но за въпросните 2 милиона франка през 2011 г. не е открит никакъв договор.

Швейцарското законодателство определя, че​ дори при наличието на договор плащането трябва да се извърши до пет години след приключването му.

Още в неделя запознати със ситуацията написаха в "Туитър", че "нещата са много по-дълбоки, от това, което е известно до момента".

В момента и Блатер, и Платини са отстранени временно от футбола за 90 дни. И двамата обжалват наказанията си, като дори обявиха готовност да отнесат случая до Арбитражния съд по спорта в Лозана.

Изпълнителният комитет на ФИФА ще заседава извънредно на 20 октомври, за да търси решение на кризата в управлението.

dnevnik.bg