Поредната злополучна кампания на националния отбор на България ще приключи днес, но мачът срещу Азербайджан дава възможност на футболистите на Ивайло Петев поне да играят за честта си.

След като вече загубиха и математически шансове за класиране на европейското първенство във Франция през 2016 г., те могат да се опитат да се преборят поне за четвъртото място в крайното класиране в групата. Двубоят ще се играе от 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски".

"Да, утре ще се опитаме да задържим четвъртото място, но не толкова като някакво постижение, защото тази позиция не ни дава нищо. Мачът утре е за престиж и още от първата минута ще търсим трите точки", заяви селекционерът на пресконференцията преди мача.

Вратарят Божидар Митрев, който единствен не получи критични оценки в мача срещу Хърватия в събота, също смята, че отборът трябва да играе агресивно и за победа.

"Утре е нашият последен мач у дома. Искаме да завършим с победа и трябва да реагираме като ранен звяр. В играта ни трябва да имаме повече агресия, да се преборим за победата", каза той на пресконференцията.

Петев потвърди, че ще продължи да налага нови хора в отбора. Той самият знае колко и кои ще бъдат подменени, но остави това да се разбере при обявяването на състава в навечерието на срещата.

"Ще направим всичко възможно да успокоим играчите. Съдете мен, а не тях, защото аз нося цялата отговорност и предпочитам аз да поемам ударите. Да, негативизмът е голям, но се надявам, че ще дадем нов шанс на тези млади момчета. А и ще трябва доста време да мине, за да се развият като отбор", добави той.

Петев добави, че вече е провел разговори с по-голямата част от футболистите и се надява, че те осъзнават ситуацията, в която се намират.

"Футболът в Азербайджан се развива добре, в подем е. Надявам се, че утре ще се получи хубав мач. Ако не покажем ново лице утре, ще имаме проблеми. Трябва да сме агресивни и нахъсани, изцяло си зависи мачът от нас. Гостите имат силни страни, но ние ще се опитаме да победим", добави той.

Защитникът на "Лудогорец" Георги Терзиев, който едва не си вкара автогол срещу Хърватия преди дни, е контузен и няма да играе.

"Във футбола се допускат грешки, виждате всяка седмица има комични ситуации. Той е контузен и утре няма да играе. А как се е почувствал той, какво е искал да направи, по-добре е да питате него", каза още треньорът.

България постигна една от двете си победи до момента в квалификациите именно срещу Азербайджан - 2:1 в Баку. Преди прекия двубой националите ни имат две точки преднина в надпреварата за третото място в групата и равенството ще им помогне да го запазят.

Дневник