Шесткратният олимпийски шампион Юсейн Болт изрази увереност, че може да слезе под 19 секунди на 200 метра през 2016 г. Ямайският спринтьор заяви, че това ще бъде една от целите му наред със спечелването на още три олимпийски титли от игрите в Рио де Жанейро.

29-годишният Болт държи световния рекорд в дисциплината с 19.19 секунди. Той го постави на световното в Пекин през 2009 г. - само четири дни след като постави и световния рекорд на 100 метра (9.58 секунди).

"Наистина искам да бягам под 19 секунди. Това е една от главните ми цели. И в същото време една от най-тежките, защото ще е трудно да намеря точния ден и понякога точното състезание, за да подобря този рекорд", каза Болт пред "Ройтерс".

"Със сигурност няма да бъде лесна задача, но аз лично чувствам, че мога да го направя. Моят треньор (Глен Милс) също мисли, че мога да го направя, така че всичко е въпрос на много работа и на това да намериш перфектното време. Това ще бъде една от целите за 2016 г.", допълни той.

Досега нито един атлет не е печелил титлите на 100, 200 и 4х100 метра на три поредни олимпиади. Болт ще опита да го направи, а най-сериозна конкуренция очаква в лицето на сънародника си Йохан Блейк и американеца Джъстин Гатлин.

"Да се състезаваш с най-добрите е едно от най-големите забавления на пистата. Защото когато излезеш и ги победиш, значи си най-великият", каза още Болт, който вече започна подготовката си за новия сезон.

"Аз живея, за да се състезавам. Чакам с нетърпение моят съотборник Йохан да се завърне. Заради контузиите той е аут вече два сезона. Джъстин Гатин каза, че идва. Аз обаче започвам сезона в много по-добра форма, отколкото миналия, така че оттук нататък ще вървя само напред", завърши той.

dnevnik.bg