Германия и България ще имат нова среща на четвъртфиналите на европейското първенство по волейбол, след като Бундестимът победи с 3:0 (25:16, 31:29, 25:17) Белгия в плейофа в зала "Арена Армеец".

Българските национали спечелиха лесно първия двубой с германците, а вторият мач помежду беше планиран от треньора им Витал Хейне и до голяма степен очакван.

Белгийците пропуснаха своята възможност да развалят сметките след силен втори гейм, в който само липсата на опит ги лиши от успех.

В първия гейм Германия влезе със самочувствие, а Белгия не успя да намери играта си. Белгийците имаха отчайващ процент на успешни атаки, докато играчите на Хейнен се чувстваха в свои води.

Това самочувствие обаче беше поразклатено и накърнено от белгийците във втората част, когато успяха да вкарат в употреба блока си и да спрат нападението. В комбинация с добра игра в защита те успяха да поведат за 16:15 и след това да поддържат преднина в гейма.

Тогава в игра влезе и маниерът на Хейнен да търси всякакви причини за накъсване на играта. Белгийците дълго време успяваха да се справят и въпреки че допуснаха няколко изравнявания на резултата, имаха геймбол при 24:23.

Тогава обаче разпределителят Матиас Валкийрс направи огромна грешка, като реши да играе пайп, вместо да търси по-просто решение. Вдигнатата топка не беше удобна и в крайна сметка шансът беше пропилян.

Това развитие върна увереността у германците, а нова грешка на Валкийрс, който не успя да намери центъра си, се оказа нов удар по амбициите на Белгия. В тези моменти германският отбор не позволи да бъде хванат на блок и все пак стигна до обрата.

Пропуснатата възможност се оказа пагубна за играта на Белгия в трейтия, а чувството на обреченост доведе и до лесния успех на Бундестима. Само в този гейм германците направиха пет блока срещу нито един на съперниците им. Грозер завърши със 17 точки, а Кристиан Фром добави 14 за победата.

Двубоят България - Германия ще се играе от 20.45 часа в сряда.

Дневник.бг