Българският национален отбор по футбол все пак завърши поредната неудачна квалификационна кампания с победа.

Възпитаниците на Ивайло Петев се наложиха с 2:0 над Азербайджан в пряк спор за четвъртото място в групата, но това ги оставя извън финалите на европейското първенство във Франция през 2016 г.

Националите реализираха два гола с глава, за да запишат втори успех срещу този съперник и общо трета победа в кампанията. Михаил Александров откри резултата в 20-ата минута, а Димитър Рангелов удвои в 56-ата.

За разлика от предишните мачове този път футболистите на Ивайло Петев показаха много повече желание за победа пред няколко стотин зрители на националния стадион "Васил Левски".

Александров се включи чудесно след центриране на Ивелин Попов от корнер и не остави никакви шансове на вратаря на гостите Камран Агайев. Това беше първият му гол за националния отбор.

Като цяло гостите нямаха много шансове за гол през първото полувреме, но все пак отдръпването на българите в края му даде шанс на Азербайджан да изравни. Рахид Амиргулиев стреля от дъгата на наказателното поле и топката мина опасно покрай вратата.

След подновяването на играта десетина минути не се случи нищо интересно до 56-ата минута. Тогава Живко Миланов напредна добре отдясно и центрира остро в наказателното поле, където Рангелов се извиси и стреля безпощадно в горния ляв ъгъл.

Този гол уби до голяма степен интригата в мача. Азербайджан почти не застраши вратата на Божидар Митрев, а в 75-ата минута Иво Иванов можеше да увеличи преднината. Отново след центриране от корнер той стреля от добра позиция с глава, но заби топката в земята и тя загуби скорост.

След това необяснимо двата отбора се изнервиха и започнаха да се появяват картони. Петев направи и смени, като даде почивка на Попов. Промените не се отразиха на играта, тъй като и двата отбора се бяха примирили с вече случилото се на терена.

В последните секунди на мача Венцислав Христов отправи силен шут към вратата, но точно в ръцете на вратаря.

България завършва квалификациите с три победи, две равенства и пет загуби и на осем точки от третото място, което дава право на участие в плейофите.

Италия и Хърватия се класираха за европейските финали. Италианците обърнаха резултата срещу Норвегия от 0:1 до 2:1, за да останат начело. От това развитие се възползва Хърватия, която излезе на второ място след успеха с 1:0 срещу Малта като гост.

Дневник