Световният номер 1 Новак Джокович започна безпроблемно участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Шампионът от 2012 и 2013 г. победи Мартин Клижан от Словакия с 6:2, 6:1 само за един час и две минути.

Сръбският тенисист, който почиваше в първия кръг като поставен под №1, записа 13-ата си поредна победа във всички турнири. Той не е губил от финала на мастърса в Синсинати през август, когато отстъпи на Роджър Федерер.

Джокович започна на високо ниво от първата точка на мача. Той проби още първото подаване на съперника, след което го затвърди, за да поведе с 3:0. Клижан, който е №44 в ранглистата, се задържа за кратко в сета, след като взе следващите си два сервис гейма. Нов пробив в осмия гейм обаче сложи край на първата част.

Във втория сет световният номер 1 беше още по-убедителен. Той нито веднъж не трябваше да спасява точка за пробив, а в същото време три пъти взе подаването на 26-годишния словак от пет възможности.

В осминафиналите Джокович ще се изправи срещу победителя от мача между австриеца Доминик Тийм и испанеца Фелисиано Лопес.

С лесна победа участието си в Шанхай започна и третият в схемата Анди Мъри. Той спечели с 6:2, 6:4 срещу американеца Стив Джонсън и в спор за място на четвъртфиналите ще срещне поставения под №13 Джон Иснър.

Напред продължават още Бърнард Томич след 6:4, 6:2 срещу Давид Ферер, Кей Нишикори след 1:6, 6:4, 6:4 срещу Ник Кириос, Кевин Андерсон след 6:3, 7:6 (1) срещу Фабио Фонини, Томаш Бердих след 7:6 (3), 4:6, 6:4 срещу Джак Сок, и Стан Вавринка след 7:6 (3), 6:3 срещу Виктор Троицки.

dnevnik.bg