Европейските футболни ръководители ще трябва да решат днес дали да продължат да подкрепят Мишел Платини като кандидат за президент на ФИФА след последните решения на етичната комисия.

Ако останат зад неговата кандидатура, те могат да се опитат да отложат изборите във ФИФА на 26 февруари за по-късна дата. Така ще се даде шанс на французина да докаже своята невинност и да излезе чист в битка за поста на напускащия Сеп Блатер.

В противен случай ще имат по-малко от две седмици за намиране на алтернативен кандидат. Срокът за подаване на кандидатури изтича на 26 октомври.

През последната година УЕФА играеше ролята на разочарования от управлението във ФИФА след поредицата скандали около организацията. Самият Платини е заявявал, че информацията за корупция довеждала във футбола до "стомашни болки".

В момента обаче той е с временно спрени права за 90 дни, както и президентът на ФИФА Сеп Блатер. Наказанието може да бъде удължено с 45 дни. Затова днес представителите на 54-те членуващи федерации ще се съберат в централата на организацията в Нион, за да обсъждат своята реакция.

Първоначално УЕФА обяви, че изпълнителният комитет има пълно доверие в Платини и застава зад него. Но за последната седмица се появиха и критични изявления.

"Бях дълбоко разочарован, когато историята за двата милиона франка излезе наяве. Тя повдига много въпроси, на които трябва да се отговори. Надявам се да ги имаме в четвъртък", заяви членът на изпълкома Алан Хансен пред датския вестник "Екстрабладет" в сряда.

Президентът на федерацията на Дания Йеспер Мьолер добави: "Очевидно е, че не можем да гласуваме за наказан човек." Италия беше една от страните, които дадоха подкрепата си за кандидатурата на Платини, но сега президентът Карло Тавекио не е готов за безрезервна подкрепа.

Президентът на федерацията на Австрия Лео Винтнер заяви, че кризисното управление на УЕФА трябва да реагира бързо и Европа да има ясна идея какво прави с оглед на наближаващия 26 октомври.

Във вторник бившият генерален секретар на ФИФА Михаел Зен Руфинен заяви, че е получил покани да се кандидатира и че проучва ситуацията. Президентът на холандския футбол Михаел ван Прааг също може да се включи в процедурата.

dnevnik.bg