Принц Али бин Ал-Хюсеин официално се кандидатира за президент на ФИФА на предстоящите избори, които ще се проведат на 26 февруари.

Принцът на Йордания не назова петте страни, които са го номинирали за президент на световната централа.

Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер е отстранен от поста заради предполагаемо участие в корупционни схеми. В момента срещу Блатер тече криминално разследване.

"Вярвам, че ФИФА може да се измъкне от това трудно положение и да възстанови своята добра репутация", заяви Принц Али бин Ал-Хюсеин.

Големият фаворит за президентския пост на ФИФА - Мишел Платини, в момента също е отстранен след скандала с Блатер.

На 24 септември швейцарската прокуратура повдигна обвинение и образува дело срещу Блатер за злоупотреба, след като е платил на Платини два милиона швейцарски франка от средствата на ФИФА за свършена работа в периода 1999 - 2002 година.

Сумата обаче е преведена чак през февруари 2011 година, след като двамата управници се съгласяват парите да бъдат изплатени със забавяне поради липса на средства във ФИФА в края на договора. След разпитите на Платини и Блатер стана ясно, че писмено споразумение за изплащането на хонорара не е имало.

Вследствие на скандалите около двамата комисията по етика на ФИФА отстрани за период от 90 дни Сеп Блатер, Мишел Платини и Жером Валке, позовавайки се на разкритията на швейцарското разследване.

dnevnik.bg