Премиерът Бойко Борисов е обещал подкрепата от държавата за кандидатура за домакинство на световното първенство по волейбол през 2018 г., обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. България отново ще подаде съвместна заявка с Италия.

Двете страни организират провеждащото се в момента европейско първенство, а по думите на спортния министър оценката щяла да бъде много добра.

"Вчера получих обаждане от г-н Борисов, който пожела да поздравя българските волейболисти. Знаете, че той има ангажименти извън страната. Беше изключително горд и щастлив. Каза, че държавата плътно застава зад идеята за кандидатурата на нашата федерация за домакинство на световния форум през 2018 г.", каза Кралев след удостояването на президента на международната федерация по волейбол (ФИВБ) Ари Граса със званието доктор хонорис кауза на Националната спортна академия.

"Това нещо съм го предал на президент Граса, на останалите от ръководството на българската федерация. Надявам се подкрепата да бъде оценена подобаващо и да получим шанса да организираме и този форум", допълни той.

Според него българската федерация по волейбол се справя блестящо с домакинството, въпреки че организацията беше доста закъсняла и до момента не мина без оплаквания. "Има още два дни, стискаме палци всичко да продължава така, защото предполагам, че оценката ще бъде много висока. За нас е много важно, защото ще кандидатстваме за домакини на световно първенство отново с Италия."

Кралев допълни, че федерацията прави опити да се сдобие с билетите на федерациите от страните, които вече отпаднаха от Евроволей 2015, за да не се повтаря случаят с празните места от мача с Германия. 

"В интернет видях въпроси защо имаше празни седалки. Билетите са купени. Има и някои федерации, които получават квота, като например полската федерация, словенската. Някои от отпадналите федерации, които не искат да се разделят с билетите си. БФВ прави всичко възможно да се сдобие с тези билети, които са закупени от полските фенове за мачовете от финалната четворка", завърши спортният министър. 

Дневник