Президентът на УЕФА Мишел Платини получи пълна подкрепа от европейските футболни ръководители. На днешното извънредно заседание на централата 54-те й членки единодушно застанаха зад кандидатурата на французина за президент на ФИФА.

Изпълкомът и членовете на националните футболни федерации се събраха, за да обсъдят реакцията си след наказанието на Платини, наложено от етичната комисия към ФИФА заради предполагаем подкуп. Президентът на УЕФА беше отстранен от всякакви футболни дейности за 90 дни, като може да получи и допълнително наказание от 45 дни.

Платини обжалва санкцията, а след срещата в Нион УЕФА призова възможно най-бързо да бъде взето решението по случая.

"Ние подкрепяме правото на Мишел Платини на един справедлив процес и на възможност да защити името си", се казва в изявлението на европейската футболна асоциация.

"Силно призоваваме всички замесени инстанции - комисията по етика на ФИФА, апелативната комисия на ФИФА и спортният арбитражен съд в Лозана - да работят много бързо, за да се гарантира, че окончателното решение ще бъде взето най-късно в средата на ноември", допълват от УЕФА.

Преди срещата се очакваше, ако Платини бъде подкрепен, УЕФА да опита да отложат изборите във ФИФА на 26 февруари за по-късна дата.

Генералният секретар на европейската централа Джани Инфантино обаче заяви, че УЕФА иска конгресът на световната федерация и изборите да се проведат по план.

"Изборите не трябва да бъдат отлагани. ФИФА заслужава да има нов президент, който е законно избран. Само тогава може да се приложат реформи и промяна на имиджа на организацията", каза Инфантино.

След заседанието на УЕФА президентът на австрийската футболна федерация Лео Винтнер също е потвърдил пред медиите, че 54-те членки са подкрепили Платини.

Според Би Би Си обаче е имало явно разногласие между избора да бъде подкрепен Платини или да се премине към план Б  и да се избере нов кандидат.

Британската медия твърди, че някои от членовете на УЕФА все пак ще се съберат в понеделник или вторник, за да обсъдят резервен вариант. Президентът на холандската футболна асоциация Михаел ван Прааг е сочен като алтернативен кандидат.

"Твърде рано е да се каже дали друг европеец ще се появи като кандидат. Беше дискутирано и не е взето никакво решени", обясни Инфантино.

Според него ситуацията с Платини не е честна, защото той нямаше право да присъства на заседанието и да обясни ситуацията.

"Платини беше преизбран анонимно през март. Той е обвинен в нещо, за което не може да говори пред хората, които да го избрали, да им обясни случая. Добре, че поне адвокатът му дойде да говори с членовете. Президентът иска да говори и пред медиите, но не може", каза още Инфантино. 

Той допълни, че УЕФА има доверие в спортния арбитражен съд като независим орган. "Те са способни да вземат решение до един месец. Могат да го направят и за няколко дни, правят това през цялото време. Сега е наложително да спрем да спекулираме, докато няма яснота по въпроса."

В същото време Инфантино потвърди, че шефът на испанската федерация Анхел Мария Вияр е председателствал днешното заседание като най-високопоставения вицепрезидент на организацията. Генералният секретар обаче подчерта, че испанецът на този етап не е нито временен, нито действащ президент на УЕФА.

Днес в испанските медии се появи информация, че ФИФА ще започне разследване и срещу Вият. Причината е отказът му да даде показания във връзка с разследването как са спечелени домакинствата на световните първенства в Русия през 2018 и в Катар през 2022 г. 

Дневник