Централните блокировачи на националния отбор по волейбол Виктор Йосифов и Теодор Тодоров са единствените български представители в челните индивидуални класации на европейското първенство.

Капитанът Владимир Николов също би бил в челото, ако се взимаха отбелязаните точки средно за гейм.

Двамата центрове са съответно втори и четвърти на блок, като изостават от Матео Пиано най-вече заради изиграния мач по-малко. Италианецът е с 16 блока, Йосифов е втори с 15, а Тодоров е четвърти с 14, колкото имат още руснакът Дмитрий Мусерски и французинът Никола льо Гоф.

Владимир Николов е на 14-о място по отбелязани точки с общо 55 до момента, но той ако се вземат предвид изиграните геймове, то той би бил втори след финландеца Оли-Пека Оянсиву.

Ветеранът и лидер на националния отбор е отбелязал 55 точки, но само в три мача, тъй като пропусна втория от груповата фаза срещу Чехия. Той изигра общо 11 гейма на първенството, което означава, че е отбелязвал по пет точки на гейм. Оянсиву е правил по 5.17 на гейм.

С най-много точки е сръбският диагонал Александар Атанасиевич с 92 точки, следван от словенеца Клемен Цебул с 85. Италианският диагонал Иван Зайцев е трети със 75.

При нападателите Николов също извън първите десет - 11-и, но по отношение на точките от атака е с най-добри показатели спрямо изиграните геймове. Той има общо 48 точки от нападение, като е отбелязвал по 4.36 точки на гейм. Атанасиевич, който има общо 83 точки, е реализирал по 3.95 точки на гейм.

Георги Братоев е десети при разпределителите, а Николай Пенчев е 20-и при изпълнителите на сервис с пет аса. При посрещачите няма нито един български национал в първите 27 на класацията. 

dnevnik.bg