Президентът на ФИФА да заема поста си не повече от 12 години и да бъде на възраст под 74 години. Това са част от предложенията на независимата комисия по реформите* към световната футболна централа, които бяха публикувани днес.

Промените ще бъдат препоръчани на Изпълнителния комитет на ФИФА и обсъдени на заседание през декември. Ако бъдат одобрени от изпълкома, ще бъдат подложени на гласуване по време на извънредния конгрес на 26 февруари. Тогава ще се избира и наследникът на Сеп Блатер, който е на 79-годишна възраст и вече 17 години е начело на ФИФА.

Изпълнителният комитет на световната централа, който днес заседаваше в Цюрих, обяви, че приветства предложенията на комисията по реформите.

"За да се възстанови доверието във ФИФА и организацията да стане по-прозрачна и по-отговорна, са необходими значителни промени в институционалната структура и оперативните процеси. Необходими са съществени реформи в културата на ФИФА, така че тя да възстанови репутацията си и да може да се съсредоточи върху своята мисия - да насърчава футбола в целия свят", заявиха от комисията по реформите.

Комисията по реформите иска ясно разграничаване на "политическите" и управленските функции във ФИФА. За тази цел се предлага промяна в Изпълнителния комитет.

"Изпълнителният комитет трябва да следи за стратегически въпроси и да има надзорна роля върху комисиите и администрацията. Изпълкомът не трябва да има изпълнителни правомощия над политиките на ФИФА. За да се отрази неговата функция по-подходящо, името на комитета трябва да бъде променено на Съвет на ФИФА."

Друго от предложенията е членовете на изпълкома или съвета на ФИФА да се избират от страните в своите конфедерации в съответствие с регламентите на световната централа, а ФИФА да наблюдава процеса и да прави проверките за допустимост на кандидатите.

Сред останалите предложения за промени в структурата е президентът да председателства Съвета на ФИФА и да осъществява надзор върху работата на администрацията, както и генералният секретар на централата да стане главен изпълнителен директор, който да може да бъде освобождаван само от съвета.

Голяма част от предложенията са свързани с прозрачност и контрол на финансите. Основното е Съветът на ФИФА (или изпълкомът) да няма никакво участие във вземането на решения за генериране или разпределяне на средствата.

Също така се предлага отделни структури да отговарят за приходите и за разходите, както и над 50% от членовете на финансовата комисия да бъдат независими.

Реформаторите препоръчват и пълно преразглеждането на броя и устройството на действащите комисии към ФИФА. Според тях това ще подобри ефикасността и ще осигури по-смислен и по-ефективен процес на взимане на решенията.

Сред предложенията са комисията по одит, комисията по възнагражденията и комисията по назначенията да бъдат напълно независими. А организационната, футболната, съдийската, медицинската комисия и тази за статута на играчите да бъдат съставени от представители на членуващите във ФИФА асоциации, експерти и съответните заинтересовани страни.

Според комисията по реформите е необходимо още разкриването на индивидуалните възнаграждения на годишна база на президента на ФИФА, всички членове на съвета, на генералния секретар, както и на всички председатели на независимите изпълнителни и юридически комисии. Възнагражденията на тези лица трябва да бъдат прегледани и одобрени от напълно независима комисия, която да разчита и на анализ от трета страна.

Дневник