Кредиторите на ЦСКА не успяха да определят постоянен синдик по време на събранието си в Софийския градски съд днес следобед. Били са предложени три имена - това на временния синдик Радослав Тонев, както и на Георги Чолаков и Иван Иванов.

Никой от тях обаче не е успял да събере повече от 50% от гласовете. Тонев е подкрепен от Националната агенция за приходите (НАП), към която са една трета от дълговете.

Следващата стъпка е да бъде назначен служебен синдик. Очаква се това да се случи до седмица.

Един от акционерите на ПФК ЦСКА АД, който е и кредитор на клуба, заяви пред "Дневник", че синдикът е отчел около 30 млн. лева задължения. Към тази сума могат да се добавят и други, невписани до момента дългове. До 5 ноември заинтересованите лица могат да предявят исканията си като кредитори на ЦСКА.

В сметката влизат и около 6 млн. лева задължения към "Лира Инвестмънтс", за които се твърди, че ще бъдат отписани. Така дълговете могат да останат около 24 млн. лева.

Според неофициална информация процедурата може да бъде завършена за от 3 до 5 месеца и да се задейства оздравителен план. Има вероятност обаче някой от кредиторите да атакува бъдещите решения и оздравителния план и това да доведе до протакане на процедурата.

Ако ЦСКА продължи успешния си път във В група и успее да се изкачи в Б, ще трябва да получи позволение от изпълнителния комитет на БФС като клуб в несъстоятелност с действащ синдик, който влиза в професионалния футбол.

Другият вариант отново касае футболния съюз и минава през припознаването на ФК ЦСКА на Гриша Ганчев като приемник на ПФК ЦСКА АД. Нещо, което правната комисия отказа преди дни със 7:1 гласа. 

dnevnik.bg