"Левски" ще увеличи своя капитал от 30.7 над 43.7 милиона лева, съобщи клубът. Сините ще издадат 13 милиона нови акции с право на глас, които ще бъдат придобити по тяхната номинална стойност от един лев от нов акционер.

Неговото име не се съобщава, но се очаква това да е БТК чрез марката си "Виваком". За това загатна още Тодор Батков при оттеглянето си през лятото, а преди месец председателят на тръст "Синя България" Васил Колев заяви, че новият акционер ще е голяма българска компания.

"Виваком" стана генерален спонсор на клуба преди началото на сезона. Тогава мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обяви в личния си сайт, че  компанията ще дава по 6 милиона лева на сезона под натиск на Делян Пеевски и Александър Сталийски.

Промяната в акционерния капитал ще стане на общото събрание на "Левски", което ще се проведе на 23 ноември в зала 3 на НДК. Тогава ще бъдат приети и промените в състава на Надзорния съвет.

Тримата главни акционери в момента Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов се отказват от правото си да се възползват от увеличаването на капитала, за да придобият още акции пропорционално на пакета, който притежават.

Това ще бъде официализирано на общото събрание, когато се приеме отпадането на члена от правилника на дружеството, който предвижда пропорционално увеличаване.

На общото събрание на акционерите ще бъде приет финансовия отчет за 2014 г., ще бъдат освободени членовете на Надзорния и Управителния съвет за миналата година и ще бъде избран одитор на дружеството за 2015 г.

Регистрацията на акционерите ще започне в 10.00 часа на 23 ноември. При липса на кворум общото събрание ще се проведе на 14 декември от 11.00 часа на същото място и при същия дневен ред.

Дневник