Миналогодишният шампион Томаш Бердих ще се изправи срещу американеца Джак Сок във финала на турнира от категория "АТП 250" в Стокхолм.

Чешкият тенисист отново ще спори за трофея, след като отсрани над Маркос Багдатис. Световният номер 5 спечели първия сет с 6:1, а след края му кипърецът се отказа заради контузия.

Бердих, който в четвъртфиналите елиминира шампиона от 2013 г. Григор Димитров, днес трябваше да излезе на корта само за 29 минути.

Чешкият тенисист реализира два пробива от петте си възможност, а в четирите си сервис гейма загуби само пет точки. Багдатис не получи шанс за пробив, а общо спечелените точки от него преди да се откаже бяха едва 14.

В полуфинала в долната половина 23-годишният Сок разби полуфиналиста от "Уимбълдън" Ришар Гаске с 6:4, 6:2 за 82 минути.

Американецът изигра много силен мач и записа втора победа от два мача с французина. 32-ият в световната ранглиста започна по перфектен начин, след като проби първите две подавания на съперника и поведе с 3:0.

Гаске върна единия от пробивите и след това намали до 2:3. Той обаче нямаше оръжие срещу стабилния начален удар и мощните форхенди на Сок, който удържава аванса си и спечели първия сет.

Във втората част доминацията на американеца беше още по-осезаема. Той отново проби още първото подаване на французина, а след това стигна до втори пробив за 4:1. Сок не показа колебания на начален удар до края и приключи двубоя бързо.

Сок се класира за втория финал в професионалната си кариера. През май той грабна титлата от турнира на клей в Хюстън след победа над сънародника си Сам Куери.

По-късно днес 23-годишният американец отново ще излезе на корта. Сок и Никълъс Монро ще се изправят срещу сънародниците си Скот Липски и Ерик Буторак във втория полуфинал на двойки в Стокхолм.

Дневник