"Aрсенал" победи гостуващия "Евертън" с 2:1 в последния съботен мач от Висшата лига и излезе начело в класирането преди неделното дерби между "Манчестър сити" и "Манчестър юнайтед".

"Артилеристите" заемат първото място за пръв път от година и половина, след като записаха четвърти пореден успех в шампионата и събраха 22 точки. Те имат една аванс пред "гражданите", две пред третия "Уест хем" и три пред "червените дяволи" и "Лестър".

"Арсена" нанесе своя удар в рамките на 100 секунди. В 36-ата минута Месут Йозил центрира отдясно, Тим Хауърд не посмя да излезе и Жиру чукна топката с глава пред него, за да открие резултата.

Малко след изпълнението на центъра домакините стигнаха до свободен удар вляво от наказателното поле. Касорла центрира и Кошчелни се измъкна от централните бранители, за да отбележи с глава.

"Евертън" успя да се върне в мача минута преди края на първото полувреме. При бърза контраатака Баркли получи топката от Жерар Делофеу, излъга Алекс Окслейд-Чембърлейн и стреля с левия крак. Ударът му рикошира в Габриел и стана неспасяем за Петер Чех.

През второто полувреме "Арсенал" пропусна добри възможности за трети гол, а техничен изстрел на Жиру срещна гредата.

"Артилеристите" контролираха мача дълго време, но в последния четвърт час "Евертън" натисна. Домакините можеха да бъдат наказани в 79-ата минута, но удар с глава на Ромелу Лукаку се отби в напречния стълб.

В 86-ата минута и Делофеу имаше добра ситуация за гол, но изстрелът му беше спасен от Петер Чех, след като в предходната атака влезлият като резерва Матийо Фламини пропусна отлична възможност да направи 3:1.

В последната минута на редовното време Месут Йозил намери страничната греда след удар от границата на наказателното поле.

"Евертън" довърши двубоя в намален състав, след като в края на добавеното време Гарет Бари получи втори жълт картон. "Карамелите" записаха втора поредна загуба и трети пореден мач без победа в шампионата. Те са десети в класирането с 13 точки. 

Дневник