Спортистите бежанци ще бъдат допуснати до участие в олимпийските игри за първи път без да представляват определена държава, заяви президентът на МОК Томас Бах пред сесията на ООН.

По време на асамблеята 180 от 193 държави гласуваха резолюция, с която да бъдат спрени военните конфликти от седем дни преди началото на олимпиадата (5-21 август) до седем дни след края на параолимпиадата (7-18 септември).

"Това ще бъде символ на надеждата за всички бежанци по света и ще направи света по-добър", заяви Бах.

Досега спортистите бежанци не можеха да участват в олимпийски игри, защото нямаше как да представляват родината си и националния олимпийски комитет. Но за игрите в Рио догодина бежанците ще могат да живеят в олимпийското село заедно със състезателите от останалите 206 държави.

"Тъй като няма да имат национален отбор, без флаг, зад който да дефилират, без национален химн, спортистите бежанци ще бъдат приети на олимпийските игри под олимпийския флаг и с олимпийския химн", заяви президентът на МОК.

В момента има около 20 милиона бежанци по света и броят им нараства. По данни на ООН повече от половин милион бежанци и мигранти са влезли в Европа през тази година, а хиляди ще ги последват.

Бах обяви, че МОК е създал фонд с 2 милиона долара, за да "даде надежда на бежанците чрез спорт".

"В олимпийското село солидарността и толерантността са в най-чиста форма. Атлетите от 206 национални олимпийски комитета живеят в хармония и при липса на дискриминация. Така че, ако някой спортист бежанец успее да покрие нормативите за участие, но заради статута си няма държава, която да представлява, то той ще бъде допусната да участва под егидата на олимпийското движение", заяви той.

dnevnik.bg