Българският тенисист Григор Димитров започна с победа в турнира от категория "АТП 250" в Базел. Хасковлията се наложи с 6:3, 6:4 над украинеца Серхий Стаховски в среща от първия кръг.

Следващият му съперник ще е Рафаел Надал. Вчера испанецът положи много усилия, за да се спаси от ранно отпадане срещу чеха Лука Росол след 1:6, 7:5, 7:6.

Димитров изигра отлично първия си мач в Базал, като се възползва от стабилния си начален удар, а освен това направи едва седем непредизвикани грешки. През целия двубой той владееше инициативата при подаванията си и не допусна нито веднъж да бъде застрашен от пробив.

От своя страна, Димитров имаше седем възможности за пробив и се възползва от две от тях. Това беше достатъчно, за да постигне успех в двата сета и само след 69 минути да спечели срещата.

Българинът започна силно и с ранен пробив поведе с 2:0, след което го затвърди за 3:0. Той пропусна две поредни възможности още веднъж да спечели подаването на съперника, но и така до края на сета нямаше трудности.

Във втория гейм на втория сет украинецът, който е 62-и в света, поведе с 30:0 при сервис на съперника си. Хасковлията отговори убедително и след четири поредни точки взе подаването си. Сетът вървеше гейм за гейм до 4:4.

В деветия гейм при 40:40 и сервис на Стаховски българинът направи изключителен завършващ удар почти от шпагат. След това той се възползва от точката за пробив и откри пътя към победата, която дойде след безпроблемен гейм на нула.

Двубоите от втория кръг ще се играят утре. 24-годишният Димитров се е срещал шест пъти с Надал и все още няма победа. Последната им среща беше този сезон в четвъртфиналите на мастърса в Мадрид.

Дневник