Григор Димитров имаше отличен шанс да спечели първа победа срещу колебливия Рафаел Надал, но не се възползва от възможностите си и отпадна във втория кръг на турнира от категория АТП 500 в Базел след поражение с 4:6, 6:4, 3:6.

Българският тенсисист повеждаше с пробив във всеки един от трите сета, но и в трите показа нестабиност и прибързаност, когато трябваше да запазва предимството си. Във втория авансът от два пробива му стигна, но в първия и третия допусна обрат и след 2 часа и 12 минути записа седмото поражение от седем мача с носителя на 14 титли от Големия шлем.

24-годишният Димитров показа агресивна игра, направи много качествени завършващи удари, а особено форхендът му по обратния диагонал беше страхотно оръжие. В целия мач обаче той така и не намери началния си удар, което се оказа големият му проблем.

Българинът вкара твърде малко първи сервиси - 54%, а вторите му бяха прекалено лесно разгадаеми за Надал. Испанският тенисист определено беше далеч от най-добрия си тенис, но в хода на мача значително намали грешките си, което в крайна сметка се оказа достатъчно за победата.

Въпреки че с играта си в Базел Димитров даде признаци на подобрение, той отново отпадна рано в силен турнир и не успя да защити точките от миналогодишния четвъртфинал, което може да го прати извън топ 30 на ранглистата.

Българският тенисист има само още един турнир до края на сезона - мастърса в Париж, който започва на 2 ноември. Надал пък ще се изправи в четвъртфиналите срещу победителя от мача между Марин Чилич и Теймураз Габашвили. 

Дневник