Мишел Платини е уверен, че е най-подходящият кандидат за президент на ФИФА. Дълго време той беше определян за основен фаворит, но след това попадна в скандала и беше отстранен от поста си на президент на УЕФА за 90 дни.

Първоначално кандидатите за най-високия пост във ФИФА бяха осем, но Дейвид Накхид от Тринидад и Тобаго не попадна в официалния списък с претендентите.

"Аз, с цялата ми скромност, съм най-способният да ръководя световния футбол", каза Платини в интервю за "Телеграф".

Французинът твърди, че плащането, за което е разследван, е напълно законно. По думите му то е за консултантска работа. "Двата милиона (швейцарски франка) са заплатите за четири години, които ФИФА ми дължеше, когато бях съветник на президента. Лично президентът ми предложи договор и заплата, които аз приех."

"Така че, за да сме ясни: имаше ли свършена работа? Да. Устното споразумение законно ли е в Швейцария? Да. Имах ли право да потърся парите си дори и девет години по-късно? Да. Представих ли подходящите документи, които ФИФА изиска? Да. Декларирани ли бяха парите? Да", каза Платини.

Той добави, че ФИФА е имала правото след петата година да не му плати. "Те обаче решиха да уважат това напълно валидно споразумение."

Французинът отхвърля обвиненията, които сочат, че е получил сумата като подкуп, за да не се яви на президентските избори във ФИФА през 2011 г. "Единствената грешка е, че изчаках да минат толкова години. Но вярвах в думата на президента на ФИФА и знаех, че някой ден ще ми плати."

В обширно интервю за ТАСС президентът на ФИФА Сеп Блатер обвини Платини, че е в основата на атаката срещу него. Французинът отговори, че отношенията помежду им са се обтегнали през 2015 г., след като швейцарецът не спазил обещянието си повече да не се кандидатира за поста.

Заради неяснотата около шансовете на Платини УЕФА издигна като кандидат за президентския пост във ФИФА генералния секретар Джани Инфантино.

dnevnik.bg