Мария Шарапова продължи отличното си представяне във финалите на WTA в Сингапур и спечели безапелационно първото място в Червената група след трета победа от три мача. Рускинята се наложи над шампионката от US Open Флавия Пенета със 7:5, 6:1.

Това се оказа и последният двубой в кариерата на 33-годишната италианка. Още при спечелването на първата си титла от Големия шлем през август тя обяви, че настоящият сезон е последният й в професионалния тенис.

Поражението от Шарапова сложи край на надеждите й за класиране на полуфиналите и изпрати в следващата фаза Агниешка Радванска.

Пенета се оттегля 15 години след професионалния си дебют. В този период тя успя да спечели осем титли и да достигне до шестото място в световната ранглиста.

Въпреки че винаги е била сред солидните тенисистки в тура, италианката не беше сред големите претендентки и имаше по-добри резултати на двойки. През миналия сезон обаче спечели първия си значим индивидуален трофей - в Индиън Уелс, а тазгодишният US Open беше кулминацията на кариерата й.

В колекцията й личат още четири трофея с Италия във "Фед къп", както и титли от Australian Open и финалите на WTA на двойки.

Дневник