Шесткратният шампион Роджър Федерер достигна за десета поредна година за финала на турнира в Базел. В спора за титлата той ще играе с Рафаел Надал.

Водачът в схемата Федерер преодоля с 6:3, 6:3 Джак Сок от САЩ за 63 минути. С това швейцарецът взе 60-ата си победа от 69 мача в надпреварата.

След ранен пробив Федерер поведе с 4:1 и впоследствие нямаше трудности да спечели сета. Във втората част той започна по-силно и дръпна с 5:1. Американецът успя да върне единия пробив, но след това шесткратният шампион спечели мача.

Федерер стана първият тенисист от оупън ерата, който се класира за финала на турнир от АТП десет последователни сезона. В неделя предстои 44-ия му мач с Надал, срещу когото до момента има десет победи.

Двамата стари съперници не са се срещали от 2013 г. В последния им мач испанецът се наложи с 6:1, 6:3 в Италия.

Надал, отстранил по-рано Григор Димитров, за първи път е на финала в Базел, след като преодоля с 6:4, 7:6 (7) французина Ришар Гаске. И в двата сета третият поставен изоставаше с по 2:4 гейма, а в тайбрека на втората част направи обрат от 4:6 точки.

"Играл съм с Федерер стотици пъти по целия свят. В Мадрид сме се срещали на няколко финала, но никога не съм играл с него в неговия дом", каза Надал.

Дневник