Роджър Федерер завоюва втора поредна и рекордна седма титла в родния си град Базел, след като спечели битката с големия си съперник Рафаел Надал. 34-годишният швейцарец се наложи с 6:3, 5:7, 6:3 и прекъсна серията от пет поредни загуби срещу 29-годишния испанец.

Носителите на общо 31 титли от Големия шлем се срещнаха за 34-и път, но за първи от близо две години насам. Предишният им сблъсък беше в полуфиналите на Australian Open през 2013 г. Тогава Надал взе 23-ата си победа срещу Федерер, а днес швейцарецът спечели своята десета срещу испанеца.

Дългоочакваната битка №34 напълно оправда високите изисквания и се превърна в подобаващата кулминация на турнира в Базел. За щастие на домакините Федерер надделя и след пауза от три години и седем месеца отново победи най-трудния съперник в кариерата си. 

Швейцарецът започна мача с няколко грешки и Надал имаше шанс да пробие още първото подаване на съперника. Федерер обаче се справи. На свой ред той пропусна две поредни възможности в петия гейм, но стигна до трета и този път се възползва, за да поведе с 3:2.

Надал стигна до точка за моментално връщане на пробива. И този път обаче шампионът се измъкна. Той спечели и следващото си подаване за 5:3, след което испанският тенисист сложи край на сета, след като с поредица грешки подари нов пробив на Федерер. 

Във втория сет възможности за пробиви бяха доста по-малко. Федерер имаше една, но я пропусна. Пред Надал, който междувременно поиска и медицински таймату, също се откри една. Той обаче се възползва, пробивайки за 6:5, а след това при свой сервис вкара мача в трети сет.

Загубата на втората част обаче не се отрази негативно на Федерер, който заигра изключително солидно на начален удар. Той даде на съперника едва седем точки в своите подавания и нито веднъж не трябваше да спасява точка за пробив. Надал се изправи пред две и при една от тях се пропука. Федерер проби за 5:3 и след това взе подаването си, за да сложи край на двубоя след 2,03 часа.