Българският футболен съюз обяви, че съмненията за манипулирани мачове у нас драстично са намалели през последните два сезона и през настоящия са достигнали "почти нулеви стойности".

През 2013/2014 общо 48 двубоя в българския футбол са били разследвани от УЕФА. През миналия сезон е имало девет срещи, за които има съмнения за манипулиране. От началото на настоящата кампания се разследва само един мач, съобщи БФС, без да посочи кои са участниците в него.

В петък се появиха сериозни съмнения за нередности на срещата между "Локомотив" (Пловдив) и "Черно море" от Елитната юношеска група до 19 години. Варненци спечелиха с 5:1, а главният съдия Ивелин Рашев отсъди три дузпи - две за "железничарите" и една за "моряците".

Футболният съюз обяви днес, че в резултат на проведената проверка и събраната информация категорично отхвърля тиражираните информации за манипулативно съдийство.

"Със случилото се в срещата детайлно е запознат и офицерът по сигурността към БФС Марио Костурков. Държим да съобщим също така, че за въпросната среща не е постъпил сигнал за разследване от компетентните органи за борба с манипулирането на футболни срещи на УЕФА", допълват от БФС.

От централата заявиха, че Рашев и помощниците му Антон Тончев и Красимир Енев са допуснали грешки при прилагането на футболния правилник.

Въпреки че няма подадена жалба от двата отбора, съдийската комисия към БФС спря временно правата на главния рефер. Конкретни мерки ще бъдат взети на следващото й редовно заседание. 

dnevnik.bg