Полицията във Франкфурт влезе в централата на Германския футболен съюз заради обвиненията в данъчни нарушения около световното първенство през 2006 г., обяви прокуратурата.

Обискирани са домовете на президента на ГФС Волфганг Нирсбах и на неговия предшественик Тео Цванцигер, според вестник "Билд".

Акцията идва като резултат от информациите в германските медии за наличието на таен фонд от 6.7 милиона евро, с който са били осигурени гласове за избора на Германия на домакин на световното първенство.

"Прокуратурата във Франкфурт започна разследване по подозрения за сериозни данъчни нарушения, свързани с присъждането на футболното първенство през 2006 г. и трансфера на 6.7 милиона евро от организационния комитет към ФИФА", се казва в съобщение на прокуратурата.

ГФС отрече обвиненията, че е купувала гласове от изпълкома на ФИФА. Нирсбах твърдеше, че в действията си Германия е действала честно и законно.

"Спечелихме световното първенство с честни средства. Световното не беше купено. Това, което беше лятна приказка, си остава лятна приказка", каза наскоро той.

Днес представители на ГФС не бяха открити за коментар от "Ройтерс". Според вестник "Велт" е бил обискиран и домът на бившия генерален секретар Хорст Шмид, който заедно с Цванцигер и Нирсбах бяха част от комитета по кандидатурата, ръководен от Франц Бекенбауер.

"Лятната приказка става кошмар за ГФС. Вече става ясно, че съюзът не може да претендира, че е изчистил футбола (от незаконни практики) в Германия", заяви депутатът Йозкан Мутлу.

Според изданието в акцията са участвали 50 служители на данъчните във Франкфурт, прокуратурата и икономическа полиция. Те са иззели документи, компютри и хард дискове.

dnevnik.bg