Доскорошният президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Ламин Диак е арестуван днес в Париж заради участие в прикриване на положителни допинг проби, съобщи финансовата прокуратура на Франция.

82-годишният сенегалец, който се оттегли от поста през август тази година, е oбвинен в пасивна корупция и пране на пари. Той е заподозрян в получаване на подкупи от Русия, за да прикрива уличени в употреба на забранени стимуланти руски спортисти.

Неговият адвокат и съветник Хабиб Сисе също е бил арестуван. Двамата са освободени под гаранция.

Диак управляваше ИААФ в продължение на 16 години, преди да бъде наследен от британеца Себастиан Коул, който победи Сергей Бубка в изборите през август.

Скандалът с прикритите допинг проби в руската атлетика се разрази в края на декември, когато германският канал ARD излъчи документален филм. В него се разкриваше системна употреба на забранени препарати от част от водещите състезатели на Русия. Във филма се твърдеше, че 99% от руските спортисти са допингирани.

В началото на август стана ясно, че ARD и "Сънди таймс" разполагат с  резултатите от 12 359 кръвни проби на над 5000 спортисти. Те показват, че 1/3 от медалите (общо 146, от които 55 златни) в дисциплините за издръжливост на олимпийски игри и световни първенства между 2001 и 2012 г. са спечелени от атлети със съмнителни допинг резултати. Нито един от тези атлети не е бил лишен от медала си.

Десет медала на игрите в Лондон 2012 са спечелени от атлети със съмнителни проби. В някои дисциплини всеки от тримата медалисти е имал подобни резултати в пробите. Русия е "епицентърът на кръвния допинг", като 80% от медалите на руснаците са спечелени от съмнителни атлети. Кения е спечелила 18 медала от подобни атлети.

dnevnik.bg