Григор Димитров победи Марин Чилич със 7:6 (3), 7:6 (2) и се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж, където ще срещне световния номер 8 Давид Ферер.

Българският тенисист нито веднъж не стигна до точка за пробив в днешния мач, а в същото време цели десет пъти трябваше да спасява подаването си. 24-годишният хасковлия обаче показа здрава психика и страхотен характер в ключовите моменти, отрази всички открили се пред съперника възможности и с много дисциплинирана и разумна игра взе по категоричен начин двата тайбрека.

През целия двубой Димитров печелеше трудно своите подавания. Той правеше много печеливши удари, част от които изключително атрактивни, но и грешеше повече, което пък позволяваше на Чилич бързо да взима сервис геймовете си и бързо да връща напрежението в полето на съперника.

Българинът се справяше отлично, когато вкараше първия си начален удар - 53 спечелени от 65 разиграни точки. Той реализира и два пъти повече асове от двуметровия хърватин - 14 срещу седем. Проблемът беше, че вкарването на първи сервис се случваше в едва 55% от случаите, а второто му подаване ставаше лесна плячка за хърватския тенсисист. Двойните грешки също бяха повече - шест срещу три.

Чилич също вкарваше малко първи сервиси, но пък печелеше по-константно точки при втория - 26 от 40 разиграни. Световният номер 11 спечели близо два пъти повече точки при посрещане - 39 срещу 23, но въпреки това не намери начина да пробие българин.

Едно от най-силните оръжия на Димитров днес беше неговата защита. Той се бореше здраво за всяка топка и навъртя много голям километраж. Усилията му даваха резултат, защото увеличаваше броя удари на съперника и това често водеше до грешки във възлови моменти.

Още в първия гейм българският тенисист трябваше да спасява точка за пробив. В следващите му пет подавания броят на възможностите, които се откриха пред Чилич, стигна до шест. 29-ият в световната ранглиста обаче се пребори за влизане в тайбрек.

В него Димитров стоеше много стабилно на корта, направи няколко страхотни комбинации от форхенд и спечели шест поредни точки, за да поведе с 6:1. Чилич спаси първите два сетбол, но при третия българинът приключи сета с чудесен уинър от бекхенд.

Във втория сет Димитров имаше няколко по-лесно спечелени сервис гейма, но два пъти беше изправен пред много критична ситуация.

В третия гейм, при резултат 1:1, българският тенисист направи една двойна и две непредизвикани грешки, за да даде на съперника две поредни точки за пробив. При 4:4 се стигна до най-драматичния и дълъг гейм в мача, който продължи цели десет минути. Димитров спаси поредните си две точки за пробив и отново не се пропука.

Стигна се до втори тайбрек, който се разви по идентичен начин. Чилич поведе с мини пробив, но след това направи поредица леки грешки и Димитров отговори със спечелването на четири поредни точки. При 6:2 българинът имаше четири мачбола и се възползва още от първия, за да приключи битката след 2 часа и 13 минути.

dnevnik.bg