Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изправя днес срещу втората ракета на Испания Давид Ферер в осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Двубоят е четвърти в програмата на корт №1 и ще започне не преди 16.00 часа.

Преди това ще се изиграят три мача на двойки. Денят започва в 12.00 часа с Доминик Инглот и Роберт Линдстед срещу Пабло Куевас и Марсел Гранойерс. След това са мачовете Марсело Мело/Иван Додиг срещу Александър Пея/Бруно Соареш и Вашек Поспишил/Джак Сок срещу Марчин Матковски/Ненад Зимонич.

Димитров и Ферер ще се срещнат за шести пъти. 33-годишният испанец води с 4:1 победи, като спечели първите им три сблъсъка и последния, който беше на мастърса в Монте Карло през 2014 г. В тези мачове българинът взе само един сет - през 2011 г. в Синансинати.

24-годишният Димитров взе единствения си успех във финала на турнира в Стокхолм, когато грабна първата си титла при професионалистите.

Българският тенисист показа признаци на подобрение в последните седмици, след като по-голямата част от сезона беше истинско разочароване. В Париж той се справи лесно с испанеца Пабло Кареньо Буста, а вчера записа една от най-големите си победа през годината - със 7:6 (3), 7:6 (2) срещу Марин Чилич.

Димитров се опитва да сложи добър край на неубедителната 2015 г., в която падна до 29-ото място в ранглистата. Надпреварата във френската столица е последната му официална проява за сезона. След това му остава единствено демонстративният мач с Гаел Монфис в София.

Ферер пък прави поредния си много стабилен сезон. През годината ветеранът спечели пет титли и записа 53 победи в 65 мача. Освен това за шести пореден сезон си осигури място във финалите на АТП.

Испанецът традиционно играе много силно в зала, а през 2012 г. в Париж спечели единствения си трофей от сериите "Мастърс". Той има и един загубен финал във френската столица през 2013 г., а през миналия сезон беше четвъртфиналист.

Ферер има 13 победи в последните си 15 мача в зала "Берси", а двете му загуби дойдоха срещу Новак Джокович и Кей Нишикори.

Победителят от шестия мач между Димитров и Ферер ще се изправи в четвъртфиналите срещу Роджър Федерер или Джон Иснър, които излизат в четвъртия мач на Централния корт и ще започнат не преди 16.30 часа. 

Дневник