Роджър Федерер не загуби нито веднъж подаването си срещу Джон Иснър, но отпадна в осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Швейцарецът приключи предпоследното си участие за сезона след поражение с 6:7 (3), 6:3, 6:7 (5) в 136-минутна битка.

Иснър записа втора победа в седмия мач срещу рекордьора по титли от Големия шлем и първа от 2012 г., когато го надигра в четири сета за купа "Дейвис". В четвъртфиналите 208-сантиметровият ще срещне испанеца Давид Ферер, който също оцеля в драматичен трисетов двубой с Григор Димитров.

Двубоят между Иснър и Федерер очаквано премина под доминацията на сервиращите тенисити. В първия сет американецът имаше две възможности за пробив, а швейцарецът - една. И двамата обаче не се възползваха, което доведе до тайбрек. В него 30-годишният тенисист от Северна Каролина доминираше и позволи на съперника да вземе само три точки. 

В началото на втората част Иснър пропусна няколко отлични възможности да поведе с пробив. Федерер обаче се спаси, а малко по-късно поиска медицински таймаут заради болки в дясната ръка. Почивката се отрази добре на швейцареца, който реализира единственият пробив в мача и взе втората част с 6:3.

В решителния сет продължиха да сервират безупречно. Федерер пропусна два шанса за пробив, а Иснър - един. Отново се стигна до тайбрек, в който американецът поведе с 6:2 и стигна до четири поредни мачбол. Федерер не се предаде и спаси три от тях. При четвърти обаче началният удар на световния №13 сложи край на двубоя.

"Teжко е да отпаднеш, когато не си загубил подаването си нито веднъж, но срещу Джон това може да се случи. Имам болки в дясната ръка, но мисля, че ще съм готов за финалите в Лондон", каза Федерер, който през миналата седмица спечели турнра в Базел.

Освен Иснър и Ферер още трима тенисисти си осигуриха място в четвъртфиналите в Париж. Новак Джокович победи Жил Симон с 6:3, 7:5 и очаква в следващата фаза победителя от мача между Жо-Вилфред Цонга и Томаш Бердих.

Анди Мъри спечели с лекота срещу Давид Гофен - 6:1, 6:0, а в спор за място на полуфиналите ще играе с Ришар Гаске, който елиминира Кей Нишикори след 7:6 (3), 4:1 и отказване на японеца заради контузия.

Четвъртфиналите в Париж:
Новак Джокович - Жо-Вилфред Цонга/Томаш Бердих
Стан Вавринка/Виктор Троицки - Рафаел Надал/Кевин Андерсън
Давид Ферер - Джон Иснър
Ришар Гаске - Анди Мъри

Дневник