Български щангисти няма да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи вестник "Сега" на базата на информация от срещата между президента на международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамаш Аян и спортния министър Красен Кралев.

Освен това Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) е заплашена с изключване от международната, ако не плати глобата от 500 хиляди долара за 11-те национали, които дадоха положителни допингпроби през март.

Българските представители, сред които е бил и генералният секретар на БОК Белчо Горанов, са настоявали глобата да не е за федерацията, а само за мъжките и женските отбори. Аян се съгласил само на разсрочване на глобата до две години.

Ако федерацията не я плати, ще бъде изключена от международната федерация. Това ще доведе и до отнемане на лиценза ѝ в България. Аян обаче заявил, че няма да бъде приета нова федерация, ако дълговете на старата не бъдат изплатени.

Освен това президентът на IWF бил категоричен, че дори да има плащане по глобата, български щангисти няма да бъдат допуснати до игрите Рио пред 2016 г., според вестника.

На предишните олимпийски игри в Лондон България беше представена от двама щангисти - по един при мъжете и жените.

Дневник