Световният номер 7 Рафаел Надал спаси мачбол и направи драматичен обрат срещу южноафриканеца Кевин Андерсън в последния осминафинал на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Испанецът беше изправен до стената, но показа страхотен характер и спечели с 4:6, 7:6 (6), 6:2 в зрелищна битка, продължика 2 часа и 27 минути и завършила след полунощ местно време.

В спор за мято на полуфиналите бившият номер 1 ще се изправи срещу Стан Вавринка. Другите четвъртфинали противопоставят Новак Джокович срещу Томаш Бердих, Давид Ферер срещу Джон Иснър и Ришар Гаске срещу Анди Мъри.

Надал имаше две победи в два мача срещу Андерсън и не беше губил сет срещу този съперник. Този път обаче 203-сантиметровият южноафриканец, който се намира във формата на живота си, беше много близо до успеха срещу носителя на 14 титли от Големия шлем.

Андерсън спаси две точки за пробив в първото си подаване. На свой ред гигантът от Йоханесбург стигна до шанс да пробие в следващия гейм. Той се възползва и поведе с 2:1, а до края на сета загуби едва две точки при свой сервис.

Втората част премина изцяло под доминацията на сервиращите, като нито веднъж не се стигна до точка за пробив. Андерсън спечели едва пет точки при посрещане, а Надал - 12. Стигна се до тайбрек, в който равностойната битка продължи с пълна сила.

Надал първи реализира мини пробив и поведе с 4:2. Андерсън обаче бързо изравни при 4:4, а при 6:5 стигна до мачбол. Последва страхотно разиграване, в което южноафриканецът няколко пъти натисна здраво, но испанецът се защити и контраатакува с чудесен форхенд по обратния диагонал. Бившият номер 1 спечели и следващите две точки, за да прати мача в трети сет.

Надал, който никога не е печелил турнира в Париж, първи проби в решителната част. След това той оцеля в инфарктен 12-минутен гейм, в който спаси цели шест точки за връщане на пробива. Това пречупи съпротивата на Андерсън. Надал реализира втори пробив за 5:2, а след това при свой сервис сложи край на двубоя. 

Дневник