Водачът в световната ранглиста Новак Джокович преодоля леко подхлъзване във втория сет преди да победи Стан Вавринка със 6:3, 3:6, 6:0 и да се класира на финала на тенис турнира в Париж.

Сърбинът ще излезе срещу поставения под номер 1 в схемата шотландец Анди Мъри, който победи испанеца Давид Ферер с 6:4, 6:3.

Защитаващият титлата си Джокович отпразнува своята 21-а поредна победа, а срещу шотландския си претендент ще се изправи за 30-и път. Сърбинът ще участва на 14-и пореден финал, като за последен път не е играл на финал в турнир през януари в Доха.

В неделя пред него има предизвикателството да стане първият тенисист, който печели и шестте турнира от сериите "Мастърс 1000" в един сезон. Той се е насочил и към четвърта титла във френската столица, което може да смъкне рекорда на треньора му Борис Бекер, който е с три.

Днес победата му не дойде никак лесно, а Вавринка се затвърди като един от състезателите, който му създава проблеми. Двубоят се проточи повече от два часа, а швейцарецът имаше доста по-малко време за възстановяване след вчерашното отстраняване на Рафаел Надал.

Сърбинът завърши мача с 25 печеливши удара и 24 непредизвикани грешки, като проби Вавринка пет пъти от 14 възможности. Швейцарецът пропусна шанса си и след като изравни сетовете, допусна да бъде сразен в третия. Във втория водеше с 4:1, след което смени ракетата си, и спечели. Но тази нова ракета не се оказа щастлива в третия.

По-рано Мъри направи пет аса и направи пет пробива в двубоя срещу Ферер, когото победи за четвърти пореден път.

Той проби още в първия гейм на мача, но Ферер изравни 3:3, а след това поведе с 4:3. В деветия гейм британецът отново взе подаването на съперника си за 5:4 и при свой сервис спечели първия сет. Във втората част испанецът поведе с 3:1, но след това загуби пет поредни гейма, а с това и мача. 

dnevnik.bg