Марк Алън триумфира в четвъртото издание на снукър турнира "България оупън" след категорична победа над Райън Дей.

Северноирландецът спечели първата си титла от 15 месеца насам, след като се наложи с 4:0 фрейма във финала на четвъртия турнир от Европейските снукър серии, който се проведе в зала "Универсиада" в София през изминалия уикенд.

Със титлата световният номер 10 си осигури 25 000 евро и правото да играе и на престижния турнир "Шампион на шампионите", който ще се проведе между 10 и 15 ноемрви в Ковънтри.

Алън започна изключително силно и след халф-сенчъри брейкове от 65 и 76 точки, като по този начин дръпна в резултата с 2:0. Заемащият 19-ото място в световната ранглиста Дей можеше да се върне в мача в третия фрейм, след като Алън направи серия от 56 точки. Последваха няколко разменени снукъра, но в крайна сметка пропуск на Дей по розовата топка върна предимството на северноирландеца и той успя да увеличи разликата на 3:0 след близо 30-минутна битка в тази част.

Преследващият своята първа титла, носеща ранкинг точки уелсец нямаше късмет и в четвъртата партия. Той имаше удобна възможност да се отчете с фрейм в сметката си, но така и не успя да го стори. Алън разчисти от жълта до розова и се поздрави с крайния успех в мача.

По пътя към трофея пред българската публика Алън се справи с Рос Мюър (4:0), Стюърт Бингам (4:3), Найджъл Бонд (1:4), Майкъл Холт (4:0), Майк Дън (4:3), Марк Уилямс (4:0), а на финала и с Дей. 

Дневник