Интерпол ще поеме координацията на глобалното разследване срещу злоупотребите в леката атлетика, което беше започнато от френските власти.

Съобщението днес идва като резултат от доклада на Световната антидопингова агенция (WADA) днес и ареста на няколко ръководители на IAAF миналата седмица, включително и бившия президент Ламин Диак.

По време на разследването комисията на WADA помоли за помощ от антидопинговото звено на Интерпол, за да контактува с националните правораздавателни органи, където би могло да има разклонения на злоупотребите.

Вследствие на контактите си с френските власти Интерпол се ангажира да ръководи международното разследване за активна и пасивна корупция, и пране на пари.

"Световният полицейски орган вече работи със страните членки, които потенциално са свързани с разследването, включително Сингапур, за да получи помощ в координирането на глобалната разследваща мрежа на базата на доклада на независимата комисия на WADA", се казва в съобщението на базираната в Лион Интерпол.

Дневник