Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу започна процедура по замразяването на членството на Русия след доклада на WADA за системна употреба на допинг и прикриване на допинг нарушения.

"В отговор на доклада на независимата комисия на WADA, президентът на IAAF Себастиан Коу предприе спешни стъпки за одобрение на членовете на съвета на IAAF на санкции срещу Руската федерация по лека атлетика. Тези санкции може да включват временно и пълно суспендиране и отстраняване от бъдещи събития", се казва в съобщение на международната федерация.

"Информацията от доклада на WADA е сигнал. Ще ни трябва време правилно да оценим и разберем детайлите по разкритията. Въпреки това призовах съвета да започне процедура по обсъждането на санкции срещу руската федерация. Тази крачка не беше направена лесно", заяви Коу.

"Нашите атлети, партньори и фенове могат да имат пълната гаранция, че ако има пропуски в нашето управление или нашата антидопигова програма, ще ги коригираме. Ще направим всичко необходимо да предпазим чистите атлети и да изградим наново доверието в спорта ни", добави англичанинът.

Той добави, че федерацията ще продължи да съдейства на полицията и останалите разследващи.

Временният президент на руската атлетика Вадим Зелечонок заяви, че "трябва да бъде доказана вината на федерацията, а не на отделни хора". "Трябва да получим шанс да изчистим имената си", каза той.

Дневник