Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нирсбах подаде оставка като резултат от скандала около тайния фонд при спечелването на домакинството на световното първенство през 2006 г.

Водещите фигури тогава - Франк Бекенбауер, Нирсбах и бившият президент на ГФС Тео Цванцигер бяха въвлечени в скандала с получаването на таен заем от президента на "Адидас" покрай кандидатурата на Германия за мондиала.

Според списание "Шпигел" парите, чиято равностойност е 6.7 милиона евро, са послужили за купуване на азиатските гласове в изпъклома на ФИФА при гласуването през 2000 г. Всички замесени отрекоха да са използвали средствата за тази цел, но заемът не е бил осчетоводен никъде.

Германската прокуратура започва разследване на финансовите потоци и повдигна обвинения в неплащане на данъци. По онова време Нирсбах беше вицепрезидент на ГФС и член на комитета по кандидатурата на Германия.

Бившият журналист все пак ще запази постовете си във ФИФА и УЕФА.

"Установих, че е дошло времето да поема своята политическа отговорност", заяви 64-годишният Нирсбах след среща с ръководството на съюза.

Двамата вицепрезиденти Райнер Кох и Райнхард Раубал временно поемат управлението на германския футбол.

Дневник