Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да изхвърли Русия до решаването на проблемите ѝ с допинга. Освен това обвини руските власти в стимулирането на употребата на допинг и прикриването на положителните проби.

Точно в 16 часа бившият директор на WADA Ричард Паунд обяви заключенията от доклада, който разследва ситуацията с употребата на допинг в леката атлетика.

Комисията директно обвини руското правителство в съучастничество на употребата на допинга и прикриването на положителните проби. В доклада от 323 стр. се казва, че не са открити писмени доказателства за правителствената намеса. Но се казва, че "ще е наивно да се заключи, че действията от такъв мащаб могат да се случат без изричното и безмълвно одобрения на руските правителствени власти".

В един от изводите се казва, че разкритията за нарушенията в Русия са като следствие от "дълбоко вкоренената култура на мамене... на всички нива от дълго време". Канадецът Дик Паунд определи разкритията като "много по-лоши от очакваното", а действията на руските власти като "държавно спонсориран допинг".

Въпреки че докладът се концентрира върху руската атлетика, той стига до извода, че "няма основание да се вярва, че атлетиката е единственият засегнат спорт в Русия".

Комисията препоръчва Руската федерация по лека атлетика незабавно да бъде обявена в нарушител на световния антидопингов кодекс и да бъде отстранена от всякакви състезания.

Тя препоръчва на МОК да не приема заявки за участие от руската федерация, докато наказанието не бъде вдигнато като резултат от привеждане на дейността в нормите.

Подобно решение би извадило Русия от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Авторите на доклада предупреждават обаче, че при навременни мерки от руските власти може и да не се пропуснат значими състезания.

Комисията препоръчва доживотни наказания за петима руски атлети в средните дистанции и петима руски треньори и ръководители. Сред тях са шампионката и бронзовата медалистка на 800 метра от олимпиадата в Лондон. Препоръчва се доживотно наказание за олимпийската шампионка Мария Савинова-Фарносова и бронзовата медалистка Екатерина Пойстогова.

Комисията твърди, че руският спортен министър Виталий Мутко е издавал директни заповеди "да се манипулират определени проби". Мутко е отрекъл подобно нещо, както и да е знаел дали спортисти са изнудвани и дали агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са се намесвали в работата на антидопинговата лаборатория.

Мутко, който е и член на изпълкома на ФИФА и председател на организационния комитет на световното първенство по футбол през 2018 г., е бил интервюира в Цюрих на 22 септември. Той казал на комисията, че е "отвратен от твърденията на свидетелите" за корупция.

Според доклада агенти на ФСБ са се намесвали в антидопинговата работа на олимпийските игри в Сочи. В него се казва, че "безпристрастността, преценката и независимостта са били компрометирани от действията на ФСБ в лабораторията". Един от свидетелите казва, че в "Сочи имахме момчета, които твърдяха, че са инженери, но бяха от службите за сигурност".

Комисията на WADA подозира Русия, че е използвала паралелна лаборатория в предградията на Москва за прикриване на допинга. Тя е правила предварителни проби на спортистите и е предупреждавала тези, които имат проблеми. Лабораторията на Московския спортен комитет за идентифициране на забранени субстанции в пробите на спортистите е била контролирана от московското правителство. Тя се намира в индустриалната зона на града.

WADA твърди, че директорът на Руската антидопингова лаборатория Григорий Родченков е наредил да бъдат унищожени 1417 контролни проби, за да се възпрепятства разследването. Според доклада Родченков лично е инструктирал и оторизирал унищожаването на пробите дни преди екипът на WADA да кацне в Москва миналия декември.

От WADA искали да изпратят пробите на руските спортисти в други лаборатории за независима експертиза. Според доклада действията на Родченков "провалиха завинаги опита да се установи дали въпросните спортисти са били с чисти или положителни проби".

Когато одиторите пристигнали в Москва Родченков им казал, че е решил да "почисти, за да се подготви за визитата на WADA". През цялото време на изготвяне на доклада той действал деструктивно и отказвал да бъде записван. Комисията препоръчва Родченков да бъде уволнен, а акредитацията на агенцията да бъде отнета.

Докладът казва, че лабораторията в Москва не може да действа независимо, като посочва намесата на правителствени агенции, включително и ФСБ. "Агенцията е действала като помощник и съучастник на допинг действията и е в сърцето на прикриването на положителните проби", се казва в документа.

Дневник