Етичната комисия към ФИФА ще "анализира внимателно" доклада на независимата комисия, с който руските власти бяха обвинени в стимулирането на употребата на допинг и прикриването на положителните проби в леката атлетика.

От международната футболна федерация искат да проверят каква е ролята на спортния министър на Русия Виталий Мутко, пише "Гардиън". Той ръководи организационния комитет за световното през 2018 г., а освен това е и член на изпълнителния комитет на ФИФА.

В задълбочения доклад се казва, че не са открити писмени доказателства за правителствената намеса. Но се уточнява, че "ще е наивно да се заключи, че действията от такъв мащаб могат да се случат без изричното и безмълвно одобрения на руските правителствени власти".

От комисията, изготвила доклада, твърдят, че Мутко е давал директни заповеди да се манипулира определени проби. Той е отхвърлил обвиненията по време на интервю в Цюрих на 22 септември.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу започна процедура по замразяването на членството на Русия.

Председателят на руската Федерална медицинско-биологична агенция Владимир Уиба съзря "политически мотивирана кампания" в основата на допингът скандала.

dnevnik.bg