Русия ще бъде суспендирана от леката атлетика до края на седмицата като резултат от доклада на независимата комисия на WADA за употребата и прикливане на допинг провинения.

Новият президент на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу ще председателства съвета на IAAF в петък, където ще се решават наказанията за руската федерация, атлети и треньори.

Англичанинът е поставен под огромно напрежение да действа активно в резултат на доклада, тъй като беше избран с обещанието да изчисти спорта от негативните практики.

Според вестник "Гардиън" водещи фигури в ръководството на IAAF ще натискат за незабавното изваждане на Русия от атлетиката. До петък Русия има време да отговори на обвиненията за прикриване на положителни допинг проби, унищожаването на проби и плащането на подкупи за подмяна на резултатите.

Коу освен това ще трябва да дава обяснения в британския парламент за ролята си на съветник на американския производител "Найки". Депутатът консерватор Деймиан Колинс поиска изслушване на Коу до Коледа, а Коу дотогава трябва да измисли начин да се разграничи от компанията.

"Ще го питам за това. Ако атлетиката ще има нов изчистен имидж, няма да е редно президентът на IAAF да бъде спонсориран от "Найки". Себ Коу ще трябва да изясни ролята си на посланик на "Найки", каза Колинс.

Дневник