Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов заяви, че ръководители в БФС са излъгали клуба, че ще го оставят в А група с ново дружество. Той заговори за "силово предумишлено убийство" срещу ЦСКА.

"Кълбото се разплита. През март, април и май е обещавано от членове на изпълкома на футболния съюз - не пред мен, но пред десетки свидетели - че старото дружество може да бъде закрито и ЦСКА да продължи в А група с ново дружество", каза Томов пред БНТ.

Той определи това за "гигантска лъжа". Сега правната комисия и изпълнителният комитет отказват да направят подобен ход, което ми се струва законно, трябва да призная, добави Томов.

Според него заради обещанието на футболния съюз тогавашните собственици на червените са "зарязали" плащанията по лиценза. Това е единственото обяснение, че публичните твърдения за плащане на лиценза не са спазени, каза Томов.

Политикът отново изтъкна, че по време на неговото управление ЦСКА е намалил задълженията си до 22 млн. лева, от които като се махнат тези към свързаната с него "Лира инвестмънт", остават 16 милиона.

"При мен дългът беше управляем. Имахме план и през 2016 г. трябваше да приключим с този въпрос", каза Томов.

След идването на Петър Манджуков и Юлиян Инджов са се натрупали нови 7-8 милиона лева, твърди той. Отделно без пари са изпуснати футболисти, за които е имало предложения за общо 3.5 млн. лева.

"Трябва да се приключи с илюзията със закриването на стария клуб и създаването на нов. Единственото решение е група лица да се захванат с оздравяване на дружеството. Трябва да се търси по-стабилна перспектива."

Томов показа, че не е отписал парите, които ЦСКА дължи на "Лира". "Може да бъде сконтирано, намалено и разсрочено", каза той.

Дневник