Германският канцлер Ангела Меркел ще присъства на мача нанационалния отбор по футбол с Холандия, обяви говорител на правителството. Двата състава ще играят приятелска среща във вторник в Хановер - четири дни след атаките в Париж.

"Демокрацията трябва сама да защитава себе си. Необходимо е всички заедно да се изправим срещу тероризма", каза Райнер Кох, който заедно с Райнхард Раубал временно управляват Германския футболен съюз (ГФС) след оставката на президента Волфганг Нирсбах.

Според Кох в момента футболът има много важна социална и политическа функция.

След като ГФС потвърди, че мачът ще се проведе по план, Раубал обяви, че посланието е ясно. "Няма да позволим да бъдем заплашвани от тероризма. Фактът, че отборът ще излезе срещу Холандия само дни след ужасните събития около мача в Париж, е ясен знак."

Той добави, че селекционерът Йоахим Льов и всеки от футболистите заслужават уважение за това, че проявяват солидарност.

По време на трагичните инциденти в петък, които отнеха живота на 129 души, германските футболисти играеха контрола с Франция на "Стад дьо Франс". Три бомби бяха взривени край стадиона, а щабът на бундестима прекара нощта на стадиона, преди да бъде закаран до летището.

Френският национален отбор също потвърди, че ще пътува за Лондон за приятелската си среща с Англия.

dnevnik.bg