Рафаел Надал в пореден мач доказа, че възвръща старата си форма, след като мина през Стан Вавринка в първия си мач на финалния турнир на АТР в Лондон.

Испанецът се наложи в срещата от група "Илия Настасе" с 6:3, 6:2 за по малко от 1.5 часа игра, в които напълно доминираше срещу швейцареца.

Вавринка записа десет директни точки от сервис и направи 29 печеливши удара срещу 18 на Надал, но и записа цели 35 непредизвикани грешки срещу само 12 на испанеца. Надал имаше по-добра успеваемост както в разиграванията след първи сервис (74% срещу 60%), така и при тези след второ изпълнение (55% срещу 34%). Той стигна и до 15 възможности за пробив срещу само три на Вавринка.

Мачът започна с размяна на пробви на нула, след което играта вървеше равностойно до осмия гейм. Тогава Надал стигна до три възможности за брейк и в крайна сметка взе подаването на Вавринка, за да поведе с 5:3, след което при свой сервис затвори частта.

Вторият сет започна с натиск на Надал, който стигна до седем възможности за пробив още в първото подаване на швейцареца, който все пак успя да ги неутрализира. Испанецът обаче набра инерция и спечели четири поредни гейма, и така поведе с 5:1. Вавринка сервира успешно за оставане в мача, но при свой сервис Надал сложи точка на спора с 6:2. 

Дневник