Юсейн Болт, Аштън Ийтън и Крисчън Тейлър са тримата финалисти за наградата "Лекоатлет на годината", която ще бъде връчена за 28-а поредна година.

За разлика от предишни сезони обаче този път призьорите няма да бъдат наградени на ежегодната галавечер на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Събитието беше отменено заради огромния скандал с прикриването на положителни допинг проби.

Болт, който е рекордьор по брой награди за лекоатлет на годината, преследва своя шести приз. През 2015 г. шесткратният олимпийски шампион защити световните си титли в бягането на 100 м, 200 м и на 4х100 м с щафетата на Ямайка.

29-годишният спринтьор направи третия си подобен требъл на световни първенства след 2009 и 2013 г. Той увеличи колекцията си със златни медали от шампионатите на планетата на единадесет. Ямаецът стана абсолютен рекордьор по този показател, както и по общ брой отличия - 13.

Аштън Ийтън също беше сред героите на световното първенство в Пекин. Той спечели втора поредна титла в десетобоя, като постави нов световен рекорд в дисциплината - 9045 точки. 27-годишният американец записа и най-доброто бягане на 400 м в историята на десетобоя - 45.00 секунди.

Неговият сънародник Крисчън Тейлър пък грабна световната титла в тройния скок. Той стигна до второто си златно отличие след 2011 г., след като направи втория най-добър скок в цялата историята на дисциплината - 18.21 метра.

25-годишният американец, който също като Болт и Ийтън е и действащ олимпийски шампион, записа най-добрия троен скок от 1995 г., когато британецът Джонатън Едуардс постави световния си рекорд 18.29 м в Гьотеборг.

Дневник