Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер призова за много по-строг допинг контрол във футбола. Според него е време да бъдат въведени кръвни тестове, тъй като тестовете за урина отнемат повече време и са по-неефикасни.

"В днешно време, когато гостуваш в Шампионската лига, повечето пъти губиш по два часа в местата за допинг контрол, защото хората не могат да изпълнят тестовете за урина. Кръвните тестове отнемат минута и освен това с тях може да те проверят за много повече неща", каза Венгер, цитиран от Би Би Си.

"Много е просто. Не виждам защо да не можем да го направим. В другите спортове го правят", допълни мениджърът на "Арсенал".

"Разбира се, че съм отворен за разговори с ФА в тази насока. Искам да има по-добри, по-сериозни тестове за допинг, защото това, което тестваме в момента, е повърхностно. Ние трябва да се справим с тези проблеми", каза още Венгер.

Според него е грешно да се смята, че футболът е имунизиран от допинг. "Виждате какви проблеми изникнаха сега в леката атлетика, от дълги години има проблеми в колоезденето. Да се мисли, че във футбола сме имунизирани, защото става въпрос за играчи по футбол, е абсолютно грешно."

Венгер допълни, че когато има положителна допинг проба, трябва да бъде наказван както уличеният състезател, така и неговият клуб.

През миналата седмица мениджърът на "Арсенал" беше привикан от Футболната асоциация на Англия да даде обяснение за коментар пред "Екип", свързан с футболиста на "Динамо" (Загреб) Ариян Адеми, който беше хванат с допинг след мач срещу "артилеристите" в Шампионската лига.

Тогава французинът заяви, че никога не е инжектирал свои футболисти, за да ги направи по-добри, но в кариерата си се е изправял срещу много отбори, които не мислят по този начин.

dnevnik.bg