Роджър Федерер се класира за полуфиналите на заключителния турнир на АТР в Лондон, след като записа третата си поредна победа в груповата фаза.

Швейцарецът се наложи над Кей Нишикори със 7:5, 4:6, 6:4 след 2.13 часа игра, като така загуби първи сет от началото на турнира.

Световният №2 ще бъде победител в групата, докато японецът няма шансове за класиране, без значение от развитието на последния мач от потока между Новак Джокович и Томаш Бердих.

Днешният двубой бе доста оспорван, като показателите на двамата тенисисти се доближаваха. Ключови за крайния успех на Федерер се оказаха опитът и концентрацията в решаващите моменти. Швейцарецът завърши двубоя с 33 печеливши удара и 35 непредизвикани грешки срещу съответно 27 и 31 на Нишикори.

Федерер бе и стопроцентов при възможностите си за пробив - 6 от 6, докато японецът проби пет пъти при 12 възможности.

№2 в света проби в четвъртия гейм, но след това Нишикори два поредни пъти вдзе подаването му и поведе с 4:3. Той обаче позволи на съперника си да върне пробива още при следващото му подаване и така Федерер пое контрол над играта. При 6:5 той направи третия си пробив в частта, с което я и спечели.

Във втория сет Нишикори трябваше да се върне в мача, за да запази шансовете си за класиране напред в турнира, но вместо това допусна ранен пробив и Федерер поведе с 4:1. Тогава японецът се събуди и спечели следващите пет гейма и така изравни резултата.

В решителната част Федерер отново поведе с 4:1, но този път силите на Нишикори стигнаха само да изравни до 4:4. След това швейцарецът взе своето подаване и направи решаващ пробив в десетия гейм, с който сложи край на мача. 

dnevnik.bg