Новак Джокович се класира за полуфиналите на заключителния турнир на АТР в Лондон, след като в последния си мач от груповата фаза победи с 6:3, 7:5 Томаш Бердих.

Така сърбинът записа два успеха и една загуба и заедно с Роджър Федерер се класират за финалната четворка, докато Бердих не успя да спечели нито един път и с Кей Нишикори (1-2) напускат надпреварата.

След загубата от Федерер в предишния кръг световният №1 излезе пределно мотивиран и, въпреки че даде шансове на съперника си, в решаващите моменти демонстрира класа и стигна до победата.

Джокович  имаше по-слаба успеваемост при спечелените точки от първи сервис от противника си - 66% на 71% за Бердих, но статистиката бе на негова страна при второто подаване - .57% на 29%, а това се оказа решаващо.

Чехът бе стопороцентов при двете си възможности за пробив и заби 10 аса. Той завърши с 26 печеливши удара срещу 10 на Джокович, но направи и почти двойно повече непредизвикани грешки - 31 на 16.Срещата започна прекрасно за сърбина и той проби на нула още във втория гейм. Бердих обаче веднага го върна и след свой сервис гейм изравни на 2:2. Двамата си размениха няколко подавания, когато при 4:3 в полза на сърбина, Джокович отново проби и сервира за сета. При своето подаване той бе безкомпромисен  и сложи край на частта при втората си възможност.

Вторият сет започна по същия начин, по който и първия - с пробив на Джокович още в първия гейм, след което той поведе с 2:0. Бердих обаче не се предаде и спечели подаването на световния №1, за да изравни 2:2. До 11-ия гейм никой не загуби сервиса си, а тогава Джокович нанесе своя удар. Той проби за 6:5, а след това безпроблемно сервира за мача, който затвори със 7:5. 

dnevnik.bg