Френският национален химн ще бъде изпълнен преди всичките десет мача от предстоящия кръг във Висшата лига на Англия. Преди двубоите ще има и едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористичните атаки в Париж на 13 ноември, а футболистите ще носят черни ленти.

Ръководството на Висшата лига одобри искането за изпълнение на френския химн, след като феновете на Англия и Франция пяха заедно Марсилезата преди контролата на националните отбори във вторник вечерта.

"Като се има предвид колко сме близки и каква дългогодишна връзка съществува между Висшата лига и Франция, изпълнението на Марсилезата е правилното нещо, което трябва да направим като акт на солидарност и възпоменание", каза изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скудамор.

"Всички ние сме много натъжени и дълбоко шокирани от събитията в Париж, както и от факта, че бяха атакувани хора, които се наслаждаваха на ежедневните си свободи като отиването на бар, концерт или футболен мач", допълни той.

Клубове от Висшата лига също така ще поддържат връзка с местната полиция, за да се предоставят допълнителни мерки за сигурност преди мачовете този уикенд. Въпреки че високото ниво на заплаха остава непроменено, клубовете са в крак с най-новите съвети за сигурност, обясни Скудамор.

"Те са напълно информирани от националните служби за сигурност и се осъществява връзка с техните местни полицейски сили, за да се осигурят най-подходящите мерки за сигурност и безопасност", допълни шефът на Висшата лига. 

dnevnik.bg